EYT liler emeklilik beklerken şok yaşıyor

Milyonlarca EYT li emeklilik hayali kurup çıkacak yasayı beklerken E-Devlet'e girdiklerinde emeklilik yaşlarının arttırıldığını fark ettiler. Gerçekten de yaptığımız kontrollerde 52 yaşında normal emeklilik zamanı dolan bir kişinin emeklilik yaşının 53'e, aynı durumdaki bir kişinin ise 52'den 55'e yükselmiş olduğu görüldü.

Bu bir hata mı? yoksa bir gece yarısı operasyonu mu? merakla beklenen konular. Çünkü yapılan bu işlem ile kanuna aykırı bir sorun ortaya çıkıyor. Bu hem normal emeklilik yaşlarında bir oynama anlamına gelirken aynı zamanda çıkarılması beklenen ve emeklilikte yaşa takılanlar olarak EYT mağduru olanların beklentilerine karşı bir operasyon olarak görülüyor.

EYT nedir?

Konunun daha iyi kavranılması açısından öncelikle EYT konusunu aydınlatmak gerekiyor. Eski emeklilik kanununa göre belirlenen emeklilik yaşlarının yeni emeklilik yasası ile arttırılması sonucu tüm şartları taşıyan kişilerin yaş haddine takılması durumu olarak anlatılabilir.

Yani eski kanuna göre 47 yaşında emeklilik haklarını kazanan bir kişi için başlangıç yılına göre değişmekle birlikte örneğin 53 yaşına ötelenmesi durumu ortaya çıkmakta. Bu şekilde aynı kişi 6 yıl daha geç emekli olmaktadır. EYT'lilik durumu, bu şekilde olupta tüm şartların oluşmasına rağmen sadece yaştan dolayı ileriye atılması şeklinde yorumlanabilir.

EYT yasası çıkacak mı? EYT ne zaman çıkacak?

Durumu emeklilikte yaşa takılma kapsamı içerisinde olan kişilerin en merak ettiği konuların başında, oluşan bu haksızlığın giderilmesi için çıkarılacak EYT yasasının çıkarılması gelmekte. Hükümete karşı muhalefetin de katıldığı bir oluşum ile baskılar giderek arttırılmakta. Hükümet bu konuda oluşan baskılar nedeni ile ve özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son zamanlarda yaptığı çıkışlar sonucu EYT kanun tasarısı üzerinde çalışmasını hızlandırmak zorunda kaldı. Bir yandan da yaklaşan seçimler ekonomik kriz ile boğuşan ülkede bir kaç milyon insana nefes aldıracak bu durum büyük seçim kozu haline gelmişti.

Edindiğimiz bilgiler bu yasanın meclis tatilini müteakiben hızlı bir şekilde görüşülmesi ve bir sonuca ulaştırılması yönünde. Ak Parti yetkililerinden bazı isimler EYT bekleyenlerden şartları uygun olanların yeni yıla ilk maaşlarını alarak girecekleri şeklinde açıklama yapıyorlar. Tabi ki seçim arifesinde siyasi söylemlerin farklı şekillerde dillendirilmesi muhtemel. 

EYT yasası kimleri kapsayacak

Çıkacak kanun herkese emeklilik vaadinde bulunmuyor. Bir kaç senaryo kanun tasarısı için ortalıkta dolanıyor. 

  • Bunlardan birisi emekliliğe kalan yıla göre kesinti uygulayarak maaş ödemesi yapmak.
  • Bir diğeri sadece belirli yıl indiriminde bulunmak.
  • Veya pirim gün sayısına göre emekliliğin geri çekilmesi

Bunlar kesin olmamakla birlikte biri veya hepsi karma olarak bu kanunda uygulanacak seçeneklere örnek senaryolar. Bunların dışında seçenekler kanun kesinleşinceye kadar ortaya atılabilir.

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emeklilik için yaş şartı dışında kadın ise 20, erkek ise 25 yılı, işe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 gün primi tamamlaması gerekli. EYT kanun düzenlemesi ile prim ve yıl şartlarını tamamlayan kişilere emeklilik yolunun açılması beklentisi bulunuyor.

Güncel kategorisi için tüm konular burada